Tervetuloa seuraamaan, kuinka maatilan kylkeen nousee palvelukotien alue

Updated: Sep 16, 2021

Joskus sattuu niin, että monta ajatusta kohtaavat ja niistä syntyy yksi suurempi. Ruskorinteen kohdalla tapahtui juuri niin.

Peltolan maatilaa pyörittävä Pentti Hertsi oli jo usean vuoden kehittänyt vanhaa viljatilaa kannattavamman marjatilan suuntaan. Pienen Peltolan tilan elinvoiman ja jatkuvuuden saavuttaminen tulevaisuudessa edellytti kuitenkin hyvällä sijainnilla olevan tilan alueelle myös uudenlaista hyötykäyttöä.


Samaan aikaan ihmisten hyvinvoinnista kiinnostunut entinen Muonion kunnanjohtaja Lasse Peltonen mietti, miten voisi itse olla mukana kehittämässä palveluasumista omassa kotikunnassaan Hollolassa.


Kun nämä kaksi lähtökohtaa löysivät toisensa, alkoi Ruskorinteen tarina. Maatilan uusi aika avasi mahdollisuuden rakentaa luonnonläheinen palveluasuinalue.


Hirsirakenteinen alue lähellä Lahtea

Ajatusta jalostamaan perustettiin 7.11.2020 Ruskorinne ry. Mukaan matkaan kysyttiin esteettömän asumisen asiantuntija Pasi Hemmilää Hemmi kodit Oy:stä. Näin Pasista tuli myös yhdistyksen kolmas perustajajäsen, Pentti Hertsin ja Lasse Peltosen lisäksi. Lisäksi Sami Pesonen Evjek Oy:stä toimii yhdistyksen esteettömän ja ekologisen hirsirakentamisen asiantuntijana ja Pasi Hemmilän varahenkilönä yhdistyksessä. Kaikkia mukaan lähteneitä yhdistää unelma aktiivisesta ja luonnonläheisestä palveluasumisesta.


Pian pöydällä olikin jo suunnitelma puurakenteisesta palveluasumisen alueesta, jossa mahdollistuisi aktiivinen, arvokas ja luonnoläheinen elämä. Laadukkaan rakentamisen ohella suunnitelmissa keskiöön nousi palvelujen kehittäminen omaleimaisen Ruskorinteen ja sen asukkaiden tarpeisiin. Yksi kulmakivi on myös sijainti eli mahdollisuus asua lähellä Lahtea, mutta kuitenkin maaseudulla luonnonhelmassa.


Lähiruokaa ja luontoa maatilan kainalossa

Maatilalla jos missä lähiruokaan satsaaminen on luontevaa. Tarkoitus onkin hyödyntää Ruskorinteen keittiössä Peltolan maatilalla tuotettuja raaka-aineita mahdollisimman laajasti. Samalla tilamyynnin tuotevalikoimaa tullaan lisäämään ja suunnitelmissa on rakentaa puitteet järvikalan jalostamiselle. Maatilan elämä ja puutarha suunnitellaankin osaksi Ruskorinteen ympärivuotista elämää.

Blogissa seurataan Ruskorinteen kehittymistä

Tässä lyhyt esittely Ruskorinteen ja samalla Peltolan maatilan lähtökohdista. Blogissa tulemme jatkossa kertomaan tarkemmin kehitysaskelista ja siitä millainen Ruskorinteestä muodostuu. Kaikkea kiinnostavaa on työpöydällä ja pian on jo lisää kerrottavaa. Tervetuloa mukaan!

344 views0 comments