top of page

Ruskorinteen tarina, kuinka maatilan kylkeen rakentuu luonnonläheinen palveluasumisen alue.

Updated: Nov 3, 2023

Joskus sattuu niin, että monta ajatusta kohtaavat ja niistä syntyy yksi suurempi. Ruskorinteen kohdalla tapahtui juuri niin.

Peltolan maatilaa pyörittävät Lek ja Pentti Hertsi olivat jo usean vuoden kehittäneet vanhaa viljatilaa kannattavamman marjatilan suuntaan. Pienen Peltolan tilan elinvoiman ja jatkuvuuden saavuttaminen tulevaisuudessa edellytti kuitenkin hyvällä sijainnilla olevan tilan alueelle myös uudenlaista hyötykäyttöä.


Loppuvuonna 2019 ihmisten hyvinvoinnista kiinnostunut entinen Muonion kunnanjohtaja Lasse Peltonen (Pentti Hertsin serkku) mietti, miten voisi itse olla mukana kehittämässä yhteisöllistä palveluasumista omassa kotikunnassaan Hollolassa. Kun nämä kaksi lähtökohtaa löysivät toisensa, alkoi Ruskorinteen tarina. Maatilan uusi aika avasi mahdollisuuden uudelle ajattelulle.


Puurakenteinen alue lähellä Lahtea

Ajatusta jalostamaan perustettiin 7.11.2020 Ruskorinne ry. Pian pöydällä olikin jo suunnitelma puurakenteisesta palveluasumisen alueesta, jossa mahdollistuisi aktiivinen, arvokas ja luonnonläheinen elämä. Laadukkaan rakentamisen ohella suunnitelmissa keskiöön nousi palvelujen kehittäminen omaleimaisen Ruskorinteen ja sen asukkaiden tarpeisiin. Yksi kulmakivi on myös sijainti eli mahdollisuus asua lähellä Lahtea, mutta kuitenkin maaseudulla luonnonhelmassa. Lahden liikenteen bussipysäkki linjalle 1K Karjusaaresta sijaitsee noin 300m päässä alueesta, vieden Lahden keskustaan noin vartissa. Matkaa Lahden keskustaan on noin 6 kilometriä.


Lähiruokaa ja luontoa maatilan kainalossa

Maatilalla jos missä lähiruokaan satsaaminen on luontevaa. Tarkoitus onkin hyödyntää Ruskorinteen tulevassa keittiössä Peltolan maatilalla tuotettuja raaka-aineita mahdollisimman laajasti. Tilamyynnin tuotevalikoimaa tullaan tarpeen mukaan lisäämään, unohtamatta järvikalaa. Maatilan elämä ja asuntoalueen puutarha suunnitellaan osaksi Ruskorinteen ympärivuotista elämää.

Ruskorinteen seuraava kehitysaskel

Tässä lyhyt esittely Ruskorinteen ja samalla Peltolan maatilan nykyisistä lähtökohdista. Ruskorinteen asemakaava on saanut lainvoiman syksyllä 2023. Etsimme tällä hetkellä sopivaa toimijaa ja operaattoria, joka mahdollistaisi alueen toteutuksen. Kun löydämme tätä arvovalintaa sopivan toteuttajatahon tulemme kertomaan tarkemmin kehitysaskelista ja siitä millainen Ruskorinteestä lopullisesti muodostuu. Kaikkea kiinnostavaa on työpöydällä ja toivottavasti pian on jo lisää kerrottavaa. Tervetuloa mukaan!

712 views0 comments

תגובות


bottom of page